Thursday, October 30, 2008

Makanan untuk Otak?

Ramai orang sedia maklum bahawa Makan & Minum satu keperluan bagi tubuh badan kita. Tetapi berapa ramai yang sedar Otak kita juga memerlukan makanan. Aku sendiri pun baru tahu yang dimaksudkan dengan makanan untuk otak itu ialah pembacaan.
Ketika dizaman belajar dulu baca buku untuk lulus periksa je. Baca suratkhabar untuk mengetahui apa yang berlaku di Malaysia serta Dunia. Baca Novel sebab minat. Tak pulak ku tahu membaca itu satu bentuk 'makanan'.
Lepas ni kalu terasa otak tu beku - Maknanya otak tengah lapar le kut. He.. he.. kenalah cari bahan untuk dibaca.
Kalau disuruh baca agreement? Iskh!......cam boring le pulak....

Thursday, October 23, 2008

sekadar luahan rasa...

Minggu ini aku penat sangat bila terpaksa menguruskan anak-anak sendiri kerana suami ke Cameron Highland. Kebetulan tugasan menimbun yang harus diambil tindakan dengan kadar segera. Alahai....balik rumah ada tugasan 'rasmi' lain pula yang sedia menanti.

Aku jadi rindu untuk membaca blog rakan-rakan tapi tidak punya waktu senggang yang bisa bertandang. Hari ini dan besok kena attend in-house training on Seven Tools of Quality Control pulak. Iskh!....cepatnya masa berjalan...dah nak kena keluar ni. Tak sempat nak melawat laman sesawang berita ehwal semasa langsung. Dahlah 2-3 hari ini tengok berita di TV pun tak berkesempatan. Cuma dengar cerita daripada mulut kawan-kawan je....

Monday, October 13, 2008

Tajuk Sembang paling Popular?

Sembang paling popular masa musim rumah terbuka ni ialah:-

1) siapa lebih layak jd PM m'sia
2) nak pilih siapa jd ketua pemuda & wanita
3) kuih raya buat sendiri atau beli
4) Juadah raya masak sendiri atau cater
5) duit raya dapat berapa (yg ni anak-anak kecil punya sembang)

He..he..he.... sembang politik lebih hebat dari sembang bab-bab raya

Friday, October 10, 2008

Novel terbaru dalam simpanan

Entah bila masa pulak aku boleh mula membaca 2 novel yang baru ku beli ini.

1) Hijab Sang Pencinta - oleh Ramli Awang Murshid
2) Saasatul Ibaad - oleh Faisal Tehrani

Tak sabar sebenarnya nak baca novel ni. Tapi sekarang tengah banyak kerja le pulak. Balik rumah dengan kerja-kerja rumah lagi. Malam dan penat terus tidur je... Tak berkesempatan untuk membacanya. Hujung minggu bulan Syawal ni dah ada jemputan beraya pula.
Tapi aku percaya kedua-dua novel ini memang best. Hijab Sang Pencinta adalah sambungan dari novel Bagaikan Puteri & Cinta Sang Ratu. Aku minat betul dengan watak Laksamana Sunan yang dicipta oleh penulis novel ini.

Mungkin aku akan tulis pendapatku bila dah selesai membaca novel-novel ini.

Malam nanti nak tengok 'Ayat-Ayat Cinta' di TV3. Dulu masa baca novelnya sampai nangis-nangis. Tak tahulah pulak bila dah dok kat depan tv malam karang. Mungkin kena sediakan kotak tissue kot..... he..he..he...kalu aku nangis for sure kena gelak dengan anak-anak nanti. Eeeiii, kena control ayu sikit le jawapnya.

Tuesday, October 07, 2008

Pinggan Mangkuk yang berbahaya??




Pagi ni aku terima satu e-mail yang mengatakan jangan guna pinggan mangkuk drpd Melamine. Hmm.....korang bacalah tentangnya. Aku dah cut & paste kan kat bawah ni... Dulu-dulu ramai makcik-makcik kat kampung pakat-pakat buat rombongan pergi Langkawi beli pinggan-mangkuk ni. Murah kat sana. Hah! sekarang dah dikira bahaya le pulak... So, pinggan kat rumah tu nak buat apa? He..he..he... makan guna Daun Pisang lagi senang. Nasi pun jadi sedap & wangi. Lepas tu tak payah basuh campak terus. Senang kerja.
"Tolong sebarkan email ini jika anda sayangkan rakan-rakan dan keluarga anda!!Kebanyakan pinggan plastic di Malaysia dibuat daripada MELAMINE yang mengandungi 'urea formaldehyde' dan sangat berbahaya kepada kesihatan. Urea Formaldehyde adalah sejenis bahan yang biasanya digunakan untuk membuat bekas barangan electric dan 'insulation' wayar electrik. Bahan ini amat berbahaya jika memasuki badan manusia. Ia boleh menyebabkan masalah sistem penghadaman, masalah pernafasan, batu karang, kegagalan buah pinggang, cancer pundi kencing dan kerosakan sistem pembiakan."
Kebanyakan restoran-restoran di Malaysia juga menggunakan pinggan jenis ini kerana ia tidak mudah pecah dan kelihatan cantik seperti pinggan ceramic. Mudah sahaja untuk mengenali pinggan mangkuk yang diperbuat daripada melamine. Pada kebiasaanya di bawah pinggan ini tertulis MELAMINE. Tetapi pinggan-pinggan melamine yang di buat di Thailand atau China selalunya tidak menulis perkataan ini di pinggan tersebut. Mangkuk pinggan melamine dari Thailand adalah jenis paling berbahaya disebabkan bahan kimia yang terdapat dalam pinggan mangkuk tersebut sangat mudah 'leech out' ke dalam makanan kita, terutamanya jika makanan itu panas. Oleh itu elakkan semua pinggan mangkuk plastik yg kelihatan berkilat seperti seramik, kerana ia kemungkinan besar adalah melamine.Selain itu, bahan MELAMINE ini juga boleh bertindak-balas dengan bahan makanan dan membentuk racun yang lebih berbahaya, iaitu melamine cyanurate. Bahan ini akan membentuk crystal seperti kaca yang boleh merosakkan salur darah dan buah pinggang. Baru-baru ini kecoh berita tentang pencemaran melamine di dalam susu kanak-kanak. Kira-kira 15 bayi telah mati dan beratus-ratus sakit buah pinggang di China disebabkan oleh bahan ini. Pada tahun 2007 juga, telah kecoh di Amerika Syarikat kerana bahan melamine yang mencemarkan makanan haiwan peliharaan telah membunuh beratus-ratus binatang peliharaan. Ini adalah bahan yang SAMA digunakan di dalam pembuatan pinggan melamine. Pinggan-mangkuk melamine ini banyak dijual di pasaraya di Malaysia termasuk di TESCO, GIANT, MYDIN, CARREFOUR dan byk lagi.
Untuk keselamatan, gunalah pinggan yg dibuat dari kaca atau seramik kerana bahan ini adalah sangat 'stable' dan tidak beracun.Banyak kerajaan di Eropah , New Zealand , kerajaan Amerika Syarikat, dan juga kerajaan UAE telah mengharamkan semua mangkuk pinggan yang diperbuat daripada melamine.
So, macam mana? Masih berani nak gunakan pinggan mangkuk Melamine? Bagi aku guna jelah..sampai dia dah jadi buruk baru buang. Pinggan Melamine ni bukannya tahan lama manapun. Siapa kata tak pecah? Kat rumah aku ada pinggan Melamine yang pecah. Pinggan ni pun akan cepat meresap warna kunyit. Cubalah letak masak lemak cili padi kat dalam tu....jawapnya payahlah bila nak mencuci nanti.
Lepas ni kita semua pakat-pakat beli barang arcopal, arcoroc, pyrex, corning ware dll. Camna? He...he...he.. tapi poket aku sekarang ni tak ter pyrex & ter corning nyer... kita kumpul pinggan free dah lah terutama daripada 'darlie' & sabun kain entah brand apa tak ingat le pulak.