Monday, October 07, 2013

Bingka Pandan dengan Pemanggang Ajaib


Sekadar nak berkongsi resepi. Lagipun dah lama tak update blog kan….

Mula-mula sekali nak ucapkan berbanyak-banyak terimakasih pada rakan blogger – ‘Kak Ja’ yang telah berkongsi resepi bingka dengan kaedah membakar menggunakan alat Pemanggang Ajaib tu dalam FB beliau. Jadinya pada satu malam di minggu yang lepas, semangat la nak mencuba pulak. Wahhh…..memang best resepi ni. Tapi biasalah kan…., ada juga yang ku tukar ganti. Ngeh….ngeh…ngeh….

Bahan2
2 cawan tepung gandum      - (guna cawan metric)
1 cawan gula                    
1 cawan air pandan            
(yg ni aku guna pewarna hijau + esen pandan sikit je)
3 cawan santan                   
(huwaa……. Tinggi kolestrol tu…so, memandai tukar resepi jadikan
 1 cawan santan + 1 cawan susu sejat + 1 cawan air. Tak larat la guna santan banyak sangat)
3 biji telur
½ sudu kecil garam
2 sudu besar mentega
Sedikit bijan (tapi tak letak pun)

Resepi Asal : Masukkan semua bahan kecuali Bijan ke dalam alat pengisar (blender) sampai sebati. Letak sedikit minyak dalam pemangang ajaib tu. Tuang adunan dan bakar

Cara aku plak :-

1) Mula-mula cairkan dulu buttercup tu. Biar sejuk.
2) Pukul telur dgn gula dulu guna whisk je tak payah hancur pun gula tu hanya
    sebatikan aje.
3) Masukkan masuk tepung dan Air pandan + dengan santan sekali. Godek2 dengan  
    whisk sampai tepung sebati dgn cecair…
    Kemudian baru masukkan 1 cawan susu sejat dan 1 cawan air biasa tuh..gaul sebati sehingga         tiada lagi tepung yang berbintil-bintil.
    (Adunan agak cair tau….baru le masukkan buttercup yg dah dicairkan itu + dgn  garam sekali.
4) Letak/Sapu sedikit minyak ke dalam Kuali Pemanggang ajaib. Masukkan adunan tepung  
5) bakar atas dapor dalam api yg sederhana selama 15-20minit. Kemudian terbalikkan   

    kuali pemanggang ajaib secara berhati-hati dan bakar sehingga masak.


Pengalaman bakar bingka dengan pemanggang ajaib:-

Emmmm….. adunan yang mula-mula letak tu penuh sangat kut…so, bila adunan tu mengelegak….ianya meleleh keluar…dan magnet pemanggang pun terbukak…habis dapor jadi sememeh. Eeiiiii…….tak sukalah bab ni…

Adunan yg kedua letak sikit… baru ok.  Kelebihan guna alat ni ialah ianya mempercepatkan  waktu memasak.

Kesimpulannya…… Resepi ni memang best. Tapi kan, kalau nak buat lagi gunakan ajelah acuan bingka yang sedia ada tu. Lagi senang.  Letak semua adunan sekali. Tak perlu asyik nak jengah dapor tu sangat. 

Ok, lepas ni bercadang nak update resepi apam mekar dengan ice cream soda tu pulak. Tungggguuuu.............