Monday, July 28, 2008

Pas masuk Umno atau Umno masuk Pas??

Beberapa hari ni kecoh seantara negara dengan isu Muzakarah/Mugabalah antara Pas dan juga Umno. Jika ditakdirkan dua parti ini bergabung apa kelebihannya? Aku cuma dapat senaraikan 4 perkara aje:-

1) Hukum Islam terlaksana
2) Melayu dan Institusi Rajanya terpelihara
3) Gejala Sosial dikawal selia
4) Iman makin tinggi darjatnya

Tetapi berapa ramai rakyat yang faham hala tuju Pas bertemu dengan Umno ini? Bersediakah Pak Lah, MT dan akar umbi Umno itu sendiri menerima parti baru?

**[Ramai lagi rakyat jelata yang masih angguk-angguk, geleng-geleng tak mengerti apa yang terjadi]

Tuesday, July 22, 2008

Penyakit zaman sekarang?

Adapun diberitakan oleh Sang Anthropology bahawasanya akan tiba satu masa datang sejenis penyakit iaitu penyakit saman-menyaman.
Adapun penyakit ini bermula dengan tersebarnya kuman Aib. Konon di permasyurkan lagi antara ubatnya penyakit saman ini adalah dengan jujur, ikhlas serta bermuhasabah diri.
Maka yang tempang pun datang bertongkat, yang buta datang meraba, yang sihat berlari ia duduk berkumpul tertanya-tanya takut dan hiba penyakit menimpa kaum keluarga.

Wednesday, July 16, 2008

Persoalan yang belum terjawap

Ketika ini dalam minda ku membentuk soalan-soalan berikut:-
1) Bila Menteri Penerangan tu nak letak jawatan?
2) Siapa pengadil sebenar dalam Debat malam tadi? Wartawan? Penonton? Penyokong? Atau siapa ?
3) Tengahari tadi Dato Seri Anwar telah ditahan. Bila pulak akan dibebaskan?
4) Selain tuduhan Liwat, apakah akan ada tuduhan yang lain pula?
5) Apa perasaan Tun Mahathir & Dato Najib?
6) Apakah akan ada demontrasi jalanan berhubung dengan penahanan DSAI ini?

Kita tunggu dan lihat..........

Wednesday, July 09, 2008

Family Day - Awana Kijal, Trengganu





Best betul bila dapat pergi "Family Retreat" 5 & 6 Julai 2008 di Awana Kijal, Trengganu.
Aku berikan 4 bintang setengah pada para Comittee yang bertungkus-lumus menjayakan trip kali ini. Ramai tu... lebih kurang seribu orang gak termasuk anak-anak. Bas dari KL je dah 6 buah bas. Tak termasuk yang berkenderaan sendiri. 'Door Gift' dapat selimut tebal lagi. Malam tu jugak si Ammar dah rasmikan. Bilik pun ok. namapun hotel 5 bintang. Cantik betul hotel ni.

Masa kitaorang sampai kul 3 ptg tu anak-anak dah sabar nak mandi laut. Si Aqillah nak terjun kat kolam renang je. Jenuh nak suruh dorang ni sabar sikit. Lepas asar baru le aku bawa anak-anak turun. Sebelum tu dorang dah berenang dalam bath tub bilik air je.... he..he...
Elok dah sampai lobi hujan pulak turun dengan lebatnya sekali dengan kilat. Swimming pool tutup sekejap. Lepak dan berlegar-legar lah kitaorang empat beranak kat sekitar hotel tu sebelum hujan reda. Lepas tu barulah dapat gi pantai. Abah mereka sakit gigi + sakit kepala pulak. Dia lepak kat bilik jelah...

Dinner kat 'Banana Plantations' Huh!. Makanannya semua sedap-sedap. Rasanya ini family day trip yang paling best yang majikan aku anjurkan. Lucky Draw - dapatlah periuk sebiji. [Asyik nak kena masak le ni..... he...he..he..]

Trip kali ni dapat complimentary naik 'Banana Boat' tapi aku tak sempat untuk merasai keseronokkan melakukan aktiviti ini. Cuma cik Abang & Aqillah je dapat naik bot. Masa tu aku sibuk nak tengok Ammar & Alya masuk telematch. Dapat gak le dorang kumpul hadiah.
Nak tengok gambar? Sorry le. Masa kat highway baru teringat tak bawa kamera. Gambar yang kat atas tu pun menempel kat kamera kawan. Adalah juga kenangan.

Wednesday, July 02, 2008

Politik ? Ooohhh.....Politik

Pemimpin Politik Malaysia makin haru biru
Ada gentar, ada dendam, ada juga yang terkedu
Antara Pak Lah, Dr. M, Najib & juga Anwar
Andai diperhati seolah ada tersirat tawar menawar
dalam kenyataan yang bersifat peribadi,
bukan lagi kepentingan negara dan juga parti

Aduhai, Malaysia ku.....
Politik dalaman mu makin kelabu dan berdebu....

{Hanya Allah swt jua lah yang lebih mengetahui apa yang tersirat dan tersurat}