Friday, June 20, 2008

Notice of Demand

Dah seminggu aku duduk dalam timbunan fail. Pening bila kena baca fail ni. Ada beratus notis yang telahpun dihantar kepada para pembeli rumah yang tidak membayar maintenance charges. Dah lah kena check tarikh SPA / DOA, kena buat pulak perincian jenis-jenis tunggakan. Adoi!....dah rasa cam sakit-sakit badan dah ni.
Bila aku buat surat notis ni aku ada juga rasa kasihan pada mereka-mereka yang menerimanya nanti. Dalam notis tertulis dalam masa 14 hari mereka kena selesaikan hutang mereka pada syarikat aku. Hutang dahlah banyak sampai beribu-ribu kena pulak sekarang ni dalam suasana 'minyak naik'. Jangan pulak nanti ada yang Naik Minyak dahlah...
Aku harap para tuan punya rumah ni mengambil tindakan yang sewajarnya. Majikan aku akan menyaman mereka-mereka yang sengaja ingkar dan tidak mempedulikan notis tuntutan tersebut. Alahai...ada juga nama jiran-jiran aku dalam senarai ni. Tapi aku masih lagi memikir-mikir sama ada perlu atau tidak aku bercakap dengan mereka tentang perkara ini. Hati dan perasaaan jiran tetangga kena jaga juga. Nanti tak pasal-pasal dikatanya aku ni busy body pulak. Pada mereka mungkin segala yang bersangkutan dengan maintenance charges tak de kena mengena dengan legal dept. Hai! entahlah.....
Lepas ni ada lagi 240 notis yang perlu dihantar. Tensionnya!

Wednesday, June 18, 2008

Apa sebab aku tulis blog

Ada teman bertanya apa sebenarnya tujuan aku tulis blog. Walaupun soalan beliau tidak berjela, tetapi bila diajukan secara tiba-tiba dan sementelah tugasan dipejabat sedang menimbun, aku kehilangan kata-kata untuk menjawap soalan itu. Apa yang keluar daripada mulut hanyalah 'saja suka-suka'.... he..he...
Teman,
Blog ini ku anggap seperti diary maya. Aku boleh menulis dan meluahkan segala apa yang terlintas di jiwa. Berbeza dgn 'diary tradisi' yang hanya untuk tatapan sendiri, diary aku boleh di baca oleh orang lain. Aku boleh berkongsi rasa dengan mereka diluar sana walaupun tak kenal rupa. Mungkin pendirian dan pendapat aku tak sama dengan orang lain tapi tak kisahlah sekadar bertukar pendapat dan cerita, apa salahnya.
Alahai.....tension pulak bila tengah banyak kerja ni.

Tuesday, June 10, 2008

"Kenyataan" - memujuk rakyat?

Hangat hati betul bila dengar kenyataan Pak Lah yang mana kerajaan kononnya prihatin dengan masalah rakyat dan telah bersetuju untuk memotong "Elaun Keraian" menteri sebanyak 10%. Apa jenis kenyataan ni? Helloooo... dengan petrol yang naik hampir 40% dan juga tarif letrik yang dibenarkan naik sehingga 18%, apa nilainya dengan elaun keraian yang 10% tu??

Bayangkan kalau sebelum ini Elaun Keraian menteri sebanyak RM18,000.00 setahun. Jika dipotong 10% baru RM1,800.00 je. Masih berbaki RM16,200.00 Patutnya potong gaji menteri tu sebanyak 30% dan Elaun Keraian tu 50%.

Hai.....nampak sangat tak ikhlasnya kenyataan Pak Lah dan sikap kerajaan dalam isu ini.

Monday, June 09, 2008

Ayat-Ayat Cinta

Aku berjaya membeli Novel ini dan 'Salju Sakinah' di kedai buku Popular di Ipoh Parade pada hari Selasa 3 Jun yang lalu. Terlalu banyak komentar yang ku baca dan dengar tentang buku ini.

Membaca "Ayat-Ayat Cinta" hingga akhirnya mengalirkan airmata ku...Segala rasa berbaur dipenghujungnya.

Bertuahlah sang Ibu andai mempunyai anak soleh seperti watak Fahri itu.

Thursday, June 05, 2008

MINYAK NAIK LAGI.....

Minyak naik lagi
ramai orang rasa sakit hati
pagi hari cakap pun berapi-api
dipasar, dipejabat hatta di kedai kopi
kutuk kerajaan le....apa lagi
Pak Lah & the Geng asyik kena maki...

[Hmmm...... apa kata lepas ni kita pakat-pakat gi kerja naik basikal? Ha..ha..ha..]