Friday, November 08, 2013

Resepi Apam Mekar

Apa yang kita harapkan tidak selalunya menjadi kenyataan.
Belajarlah menerima sesuatu perkara dengan lapang dada.
InshaAllah hati akan jadi lebih tenang dan bahagia.
  
Sebenarnya dalam mood sedih dan hampa ni. Tapi biarlah……..esok lusa, pasti perasaan ini akan berlalu pergi.
  

Teringat pula janji pada Diary ini untuk berkongsi resepi. Hmmm, kat bawah ni resepi apam mekar yang telah dibuat berkali-kali. Senang je membuatnya dan bahan-bahannya pun tak banyak.  

Layan gambar apam dulu ek....   




RESEPI APAM MEKAR  J - guna cawan metrik

2 biji telur – gred B je                
¾ cawan gula halus                  
1 sudu kecil ovolatte
1 cawan ice cream soda F&N 
1 sudu kecil esen vanilla
2 cawan tepung gandum            
Pewarna ikut suka
Paper cup dan acuan kecil


Cara :-

Panaskan kukusan terlebih dahulu.
Pukul Telur + Gula + Ovollate sehingga berkrim – jadi warna putih
Masukkan esen vanilla. – pukul rata.
Masukkan ice cream soda + tepung berselang seli dan gaul rata
Bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian, warna ikut suka
Masok dlm bekas dan kukus dlm 10 minit

** Letakkan paper cup dalam acuan kecil2 (acuan lompang atau muffin)
     Letak adunan dalam paper cup tu…

**Kalau xde paper cup, dicadangkan sapu dalam acuan lompang dengan sedikit minyak, baru letak       adunan tadi.