Saturday, February 05, 2011

Jom Buat Pizza


Ada berbagai resepi pizza kalau kita tanya lebai google. Tapi aku sukakan cara yang paling simple. Malas betul kalau semua nak main sukat-sukat ni. Last-last main agak-agak sendiri je adunan tu. menjadi gak buat pizza. Hmmm..yummy! Yang penting anak-anak suka. Bukan apa, kalau selalu nak singgah ke Pizza Hut tu ada masalah sikit sebab cik abang memang tak suka langsung dengan pizza. Baginya, lempeng pisang dan roti canai lagi sedap. Huhuhu... :( sabar je kan... selalunya akan ambil sedikit doh pizza itu untuk dibulatkan menjadi roti. Hehe.. letak lah inti kaya atau sebagainya khas untuk cik abang.


Bahan untuk doh

½ kilo tepung roti (atau lebih dikenali sebagai tepung berprotein tinggi)
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula kastor
2 sudu besar shortening
1 sudu besar butter
1 sudu kecil bread improver
Sedikit Oregano kering
Sedikit minyak masak
1 paket Yis Mauripan
Sedikit sos cili Thai
¾ mug air suam (lebih kurang dlm 200ml)
Sedikit cheese mozzarella / cheddar parut
1 biji tomato segar, ½ biji lada benggala, sausage ayam, tuna & bawang holand
*tomato, lada benggala dan bawang di potong dadu.
(untuk topping ni...boleh letak macam-macam, terpulang pada citarasa masing-masing)

Cara-cara untuk doh

Campurkan Yis mauripan kedalam air suam. Kacau dan ketepikan.
Campurkan tepung, gula, garam, bread improver, butter dan shortening ke dalam mangkuk adunan. Gaul rata.
Buat bulatan ditengah adunan dan masukkan air yang telah bercampur dengan yis mauripan serta diuli sehingga lembut.
Jika adunan terasa keras boleh tambah air suam sedikit dan minyak masak untuk melicinkannya. Uli macam kita nak buat doh untuk karipap tu la.
Tutup adunan doh dengan tuala lembab sehingga doh menjadi naik seketika.
Setelah doh naik, tumbuk adunan tepung untuk mengeluarkan angin.

***Masa ni dah boleh panaskan Oven terlebih dahulu.

Leperkan adunan doh diatas tudung periuk atau dulang yang sesuai. Tunggu 10 minit.
Sapu dan ratakan sos chilli diatas doh.
Selepas itu boleh letak Tuna, sausage, bawang, tomato segar, lada benggala.
Taburkan chesse diatas bahan tadi. Kemudian taburkan pula oregano kering.
Lepas tu bakar.
Fuh....bau pizza yang dibakar didalam oven pasti membuatkan hidung u all semua kembang kempis..
Harum sangat!
* boleh dapat dalam 4 set pizza...bergandung pada dulang & tudung periuk u all la kan..
** SELAMAT MENCUBA YE...........

No comments: