Friday, September 30, 2011

5S punya pasal........

Apa yang penting? KERJASAMA.........huhuhu :(



Sejak kebelakangan ni agak sibuk dengan 5S. Gara-gara nak mendapatkan sekeping sijil pengiktirafan bahawa pihak syarikat mengamalkan dasar 5S maka secara tidak langsung semua kakitangan harus terlibat dengan projek ini.


Apa itu 5S? Kalau semak dalam laman sesawang ni cukup banyak info yang boleh didapati. Secara umumnya 5S itu dalam bahasa yang mudah difahami ialah ‘SISIH, SUSUN, SAPU, SERAGAM & SENTIASA AMAL’


Nampak mudah je kan.......TETAPI bila nak melaksanakan projek ni, aduyaiiii....letih!!! terutama bila banyak sangat komen2 negative pada peringkat awal projek dijalankan. Ramai kakitangan tidak mahu bekerjasama dalam menjayakan projek ni. Tak pasal-pasal asyik kena marah je.
Aku yang dilantik sebagai salah seorang AJK untuk projek 5S kadang-kadang terasa stress jugak. Staff dept sendiri pun payah nak bagi kerjasama. Ada juga boss-boss yang suka sangat memperli tentang 5S. Iskh!......sebenarnya 5S ni untuk memudahkan cara bekerja. Yelah, mungkin pada peringkat awal terasa seperti membuang masa namun jika diamalkan akan memberi lebih banyak faedah kepada syarikat dan juga staff itu sendiri.


Sebelum tibanya hari untuk diaudit oleh pihak MPC, Committee 5S telahpun mengadakan beberapa siri audit dalaman kepada semua jabatan. Bila markah rendah bising pulak. Dapat tag merah kecohnya macamlah kena keluar padang seperti perlawanan bola. Eeiiii......tak faham betul. Tag merah tu untuk pembaikkan.


Kini hampir 80% kakitangan biasa telah terbuka minda mereka dan faham untuk terlibat dalam aktiviti 5S. Hmmmm yang pelik tu ada pulak sebahagian ketua-ketua jabatan yang pandang rendah pada program 5S ni. Almaklumlah antara aktiviti 5S kena buat label pada bahagian, ruang, alatan mahupun persekitaran pejabat . Tujuan label untuk memberi lebih kemudahan dan nilai tambah pada kerja namun asyik kena perli seolah-olah mereka itu kanak-kanak tadika. Hmmmm....sedih tak?


Apapun aku percaya jika kita ikhlas dalam bekerja insyaAllah, Allah swt akan mempermudahkan urusan kita. Semoga segala usaha penat lelah dan kerjasama erat rakan-rakan akan membuahkan hasil yang terbaik.

No comments: