Friday, March 22, 2013

Pencenkan Dinasour politik ??

Aku amatlah bersetuju dengan kenyataan Dr Maza dibawah ini. Semoga selepas PRU 13 nanti, mereka-mereka yang dilantik sebagai pimpinan kerajaan akan lebih berkualiti dari apa yang Malaysia ada sekarang.
Sebelum kalian terus membaca petikan kata-kata Dr Maza itu, sudi-sudilah baca coretan sajak yang tak seberapa ini. Hihi....... apapun selamat berjuang untuk melakukan perubahan politik.Menjelang PRU 13
Tong-tong kosong pun berbunyi
Pong pang pong pang
Berbagai janji diberi
Transformasi itu ini
Apakah semuanya ditepati


Menjelang PRU 13
Masing-masing berebut kerusi dan undi
Hingga maruah sanggup ditelanjang
Hilanglah sudah budi pekerti
Hanya kerana kuasa dan wang
"Kita mesti pencenkan dinasour-dinasour politik yang sedia ada samada di pihak BN ataupun Pakatan. Di samping semua mereka ada sumbangan tersendiri dan kita menghargainya, tetapi mereka telah membawa dendam warisan, politik era lama yang tidak sesuai lagi bagi generasi yang mahu ke hadapan.

Kita mahu politik yang lebih segar bukan politik selak kain, tetapi politik telus dan idea yang bernas.

Ini harapan kita. Masih banyak kerja yang perlu dibuat selepas PRU-13. Masih banyak ruang untuk diisi dan perjuangan yang mesti dilangsungkan.

Kita ingin melihat Malaysia baru yang segar dan bebas dari mimpi-mimpi buruk semalam. Namun kita sedar semua itu tidak boleh berlaku melainkan PRU13 mesti mencetus satu perubahan besar yang memberi ruang dan peluang untuk perubahan seterusnya dapat dilakukan."


Dipetik daripada artikel yang bertajuk : Politik Baru lepas PRU ke -13

No comments: